Stefan Tiron a scris in anul 2004 un articol critic referitor la Steampunk. De atunci au trecut cativa ani si se pare ca lansarea acestui concept in Romania a ramas lipsita de ecoul pe care il merita. Iata ca acum, dupa aproape patru ani de la aparitie scot de la naftalina aceasta piesa rara. Am gasit-o pe Google Romania in IDEA arta+societate #17 – 2004 din care redau mai jos un fragment:
In prefata la editia rusa din 1882 a Manifestului Comunist, semnata ?Londra, 21 ianuarie 1882?, Karl Marx si Friedrich Engels privesc cu admiratie Statele Unite, care, dupa ce au absorbit surplusul de mina de lucru al Europei, vor sparge in sfirsit monopolul industrial al Marii Britanii. Rusia, pe de alta parte, printr-un detaliu etnologic ? obscina ? are o baza obsteasca. Avutul comun traditional are sansa de a deveni un intermediar social-economic pentru transferul ideologic. In felul acesta, cele doua tari care lipseau total din discutiile din decembrie 1847 ? Rusia si Statele Unite ? intra in centrul atentiei.
Fascinatia pentru forta industriala americana, care se simte puternic in prefata lui Marx si Engels, face parte din pasiunea pentru inventica edisoniana si crearea marilor imperii economice care monopolizeaza carnea, otelul, caile ferate, carbunii si alte materii dure si grele. Totul este gigantic, iar hiperbola industriala si agrara nu are margini; energiile si resursele ei sint nelimitate. Acesta este si universul exploatarii resurselor nelimitate, practica determinind industrializarile grele ale secolului care avea sa vina
. Invidia combinata cu admiratia sta si la baza literaturii de foileton franceze de la 1899 ? generatia care continua pasiunea lui Verne pentru exploratorii si inginerii englezi si americani. Gustave Le Rouge scrie Conspiratia Miliardarilor (americani desigur, se intelege). Tehnologia electrica americana e fara margini in lipsa ei de morala si in pofta ei de finante. Asa ca orice produs american, fie culinar, sportiv sau arhitectonic, si lipsa acuta de traditie combinata cu lipsa de scrupule ajung la Le Rouge dusmanul numarul unu al Frantei si al Europei ca intreg. Tehnologia este si aici vectorul dorintelor si pasiunilor neimplinite.
Steampunk-ul actual nu este un lifestyle epurat de problemele secolului al XIX-lea, doar o simpla arhiva nostalgica de fosile culturale contrafacute. Inteles ca o contracultura opusa ortodoxiei tehnologiilor de ultima ora, steampunk-ul reuseste sa reinventeze radacinile prezentului. El promite metisajul total intre extremele tehnologice si ideologice chiar astazi, cind inca sint putini cei care au acces la hi-tech si unde low-tech-ul e de colectie.
Eclectismul secolului al XIX-lea anunta pofta de falsificare a prezentului. Autorii, artistii si fanii steampunk-ului pirateaza neincetat stiluri, decor-uri si voci din trecut pentru a le reasambla si a le face sa circule de la unii la altii. Ignorind incheierea unor epoci si perioade istorice, ajungi sa intelegi de ce exista inca toate problemele secolului al XIX-lea si de ce poftele expansioniste nu s-au stins o data cu marile imperii geografice…
pentru citirea integrala a articolului click IDEA arta+societate #17 – 2004
Lasă un răspuns